KÖVESSE BLOGUNKAT

Ismerje meg Dr. Lukács Károly és a Kék Kenőcs történetét.

2024.01.14 09:22

"csodaszerként" emlegetett Kék-Lukács Kék kenőcsöt Dr. Lukács Károly, a Zalaegerszegen született gyógyszerész fejlesztette ki Iharosberényben.

1951. március 7-én jött világra, gyermekkorát Nemesdéden töltötte. 1970-1975 között Budapesten tanult, Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. 1999 óta Iharosberényben dolgozik.

Az elmúlt 70 évben Övé az egyetlen törzskönyvezett magyar gyógyszer hazánkban (ezt a terméket ne keresse webáruházunkban)! Maga a szabadalom 1993-tól él itthon és az USA-ban is szabadalmaztatta, így az egész világra megkapta 2024-ig szóló érvényes tanúsítványát. A fejlesztéseivel, a kutatásaival azonban még ma sem állt le, így hozta létre a KÉK-Lukács márkát, és ma is ez a munkamorál jelemzi a mestert.

A gyógyszerész mester hitvallása, hogy: "Ma se felejtsük el, hogy fűben-fában van a megoldás"

De hogyan kezdődött a Kék Kenőcs világhódító útja?

Minden az 1983-ban elszenvedett, 600 Celsius fokos fémtől okozott égési sérülésével indult. Kezén csúnya, fájdalmas sebek keletkeztek, melyek nem gyógyultak, hiába keresett fel szakorvosokat. A fájdalom enyhítésére gyakran a hóba nyomta kezét. Ekkor döntött úgy, hogy saját kezébe veszi a gyógyulását. Szintetikus és növényi összetevők kombinálásával, megfelelő segédanyagok hozzáadásával sikerült kifejlesztenie egy kenőcsöt. Ahogy ezzel bekente sérülését, a fájdalom csillapodott, és végre sikerült átaludnia az éjszakát.

A kenőcsöt tovább finomította, de a jellegzetes KÉK színt megtartotta, amelyet a kamilla és cickafark kivonatának köszönhet. "Olyan krémet kellett alkotni, ami a bőrön szétterül és betakarja a sebet. Így sikerült kizárni a levegőben szaporodó baktériumokat. Az égési sérülés hűtésével vagy olajokkal történő ápolása már nem volt lehetséges" - mesélte Lukács Károly a találmánya előnyeiről. Célja az volt, hogy a készítmény megfeleljen a 21. századi követelményeknek. Szabadalmaztatása után hamarosan minden szükséges engedélyt is megkapott.

Sokan kétkedve fogadták kezdeményezését. "Mit akar elérni egy vidéki gyógyszerész?" - kérdezték. Lukács Károly azonban nem adta fel, mindig is fontos volt számára, hogy termékeiben kizárólag gyógynövényeket használjon. Hitvallása szerint: "A kék elűzi a rosszat! Az álmaidat soha ne add fel."

Az iharosberényi patikus, a kék kenőcs mellett, negyvenféle szépségápolási terméket is készített, mint például a mélyhidratáló P-Stop krémet, a Pikkelystop sampont, a Gomba stop krémet és a vadkesztenyés krémet. Minden termékének alapja a gyógynövények kivonatai, legyen szó ránctalanítókról, hidratálókról, bőrnyugtatókról, gombaellenes krémekről, vagy reumás panaszok kezelésére szolgáló készítményekről.