KÖVESSE BLOGUNKAT

Hogyan használjuk jól a masszázspisztolyt?

2024.05.31 22:17

Hogyan használjuk jól a masszázspisztolyt?

Mire figyeljünk a masszázs alkalmazása során? Mennyi ideig tartson a kezelés? Hogyan használjuk a masszázspisztoly tartozék fejeit? Melyik intenzitási szintet válasszuk?

Intenzív vibrációs masszázs, regeneráció és izomaktiválás egy készülékben: masszázspisztoly, amibe beleszeretsz!

Ha regeneráció, akkor az egyik leghatékonyabb eszköz a vibrációs masszázst alkalmazó és napról napra egyre népszerűbb masszázspisztoly! Eleinte csak célzottan erre a területre specializálódott szakembereknél, sportolóknál, masszőröknél találkozhattunk ezzel az első ránézésre furcsa eszközzel, amelyet mára egyre többen használnak otthon is. Vezetéknélküli, akkumulátoros változatát is gyors térhódításba kezdett, legyen szó akár kültéri sportrendezvényekről vagy utazásról.

Sokan mégis tanácstalanul állnak a pontos és igazán eredményes felhasználási lehetőségek előtt és nehezen tudják eldönteni, hogy melyik cserélhető masszázsfej mely területen fejtheti ki leghatékonyabban a hatását, illetve az is fejtörést okozhat, hogy milyen kezeléserősség/ percenkénti rezgésszám a legoptimálisabb választás.

Masszázspisztoly használata: mire figyeljünk a masszázs alkalmazása során?

Első a bekapcsolás, utána az elhelyezés!

Mielőtt a masszázspisztoly fejét a kezelendő testrészre helyeznénk, kapcsoljuk be a készüléket! Az utólag történő bekapcsolás ugyanis könnyen izomsérülésekhez, zúzódáshoz is vezethet.

Mérjük fel a tűrőképességünket!

Ha először használunk masszázspisztolyt, kezdjük a legalacsonyabb intenzitással, majd fokozatosan növeljük. Ahogy egyre jobban hozzászokunk a készülék használatához, lassan növeljük a sebességet, ahogy az komfortérzetünknek is megfelel.

Ne nyomjuk túl erősen a kezelendő izomcsoportra!

Kerüljük a túlzottan lefelé irányuló nyomást, erre nincs szükség a hatékony kezeléshez. Elegendő a készüléket a kiválasztott izomcsoportokra fókuszálva, stabilan, de erőltetés nélkül tartani, ahol az magától elvégzi a dolgát.

Próbáljunk meg lazítani!

Ha túlságosan megfeszítjük az izmainkat, nem érhetjük el a kívánt hatást. Lélegezzünk egyenletesen és mozgassuk lassan a masszázspisztolyt az izompólyákon!

Mennyi ideig tartson a kezelés?

Amíg bizonyos területeken kissé kellemetlen lehet a készülék használata, hosszútávon megfelelő alkalmazás esetén bizonyos fokú megkönnyebbüléshez, az izmok és ízületek ellazulásához vezet.

De vajon lehetséges-e túlzásba vinni a készülék használatát? Abszolút.

A masszázspisztolyok alkalmazásánál semmiképpen sem igaz a „minél több, annál jobb” elv. Ennek oka igazán egyszerű: a masszázspisztoly feje minden egyes ütéssel mikro-traumákat idéz elő a szervezetben, amely rövidtávon javítja a véráramlást, fokozza a keringést, és ellazítja a befeszült izmokat, azonban hosszabb ideig tartó masszázs esetén ennek éppen az ellenkezőjét okozza.

Kövessük az alábbi irányelveket, hogy elkerüljük a túl hosszú ideig tartó használatot:

Izomaktiválás – bemelegítés masszázspisztollyal - 30 másodperc egy területen

Edzés vagy egyéb aktív tevékenység előtt kezelje izmait a masszázspisztollyal legfeljebb 30 másodpercig, amely segít az idegrostok aktiválásában is.

Izom újra-aktiválása - 15 másodperc egy izomra

Ha edzés közben kicsit fáradtnak érezzük magunkat vagy izmaink egyre görcsösebbé válnak, egy rövid, körülbelül 15 másodperces kezelés új lendületet adhat.

Regeneráció és fájdalomcsillapítás - 2 perc izomcsoportonként

Edzés után, esetleg késleltetett izomfájdalom (DOMS) fellépése során nyugodtan használhatjuk a masszázspisztolyt akár 2 percig is az érintett izomcsoporton. A kezelést a nap folyamán többször is megismételhetjük, de az ismétlések között legalább 1-2 óra pihenőidőnek kell eltelnie.

Mire való a masszázspisztoly tartozék fejek? Melyik masszázspisztoly fejre mikor van szükség?

A masszázspisztolyokhoz különböző cserélhető masszázsfejek tartoznak. Az alábbi néggyel találkozhatunk a leggyakrabban, így ezeket mutatjuk be:

Gömb alakú masszázsfej:

A leggyakrabban használt tartozék. A gyártótól függően sűrű gumiból vagy keményített habból készül. A nagy és közepes izomcsoportok kezelésére tervezték, többek között combra és vádlira. Összességében a legsokoldalúbb masszázspisztoly tartozék.

Lapos masszázsfej:

Egy nagyszerű, többfunkciós tartozék. A mellizmoktól a farizmokig, a lapos fej képes nagyobb kiterjedésű masszázst nyújtani a többi tartozékhoz viszonyítva. Mivel nincsenek éles szélei, nem okoz akkora fájdalmat, ha véletlenül csontokon fut át masszírozás közben.

Vékony, ízületkezelő masszázsfej:

Legjobban a trigger-pontokon vagy csomókon használható, mivel alakjának köszönhetően könnyedén a test egy adott pontjára tudjuk összepontosítani, többek között a vállakra vagy a különböző ínszalagok csatlakozási pontjaira.

U-alakú masszázsfej:

A kétágú fej lehetővé teszi, hogy a csontok érintése nélkül célozzunk meg az olyan területeket, mint például a gerinc. Más helyeken is használható, például a vádli izmainál vagy az Achilles mentén, és hozzájárulhat az isiászos tünetek enyhítéséhez.

Melyik intenzitási szintet válasszuk?

Az intenzitást a masszázspisztolyok esetében az RPM (revolutions per minute), azaz a rezgésfrekvencia/fordulatszám határozza meg. A fordulatszám a percenkénti rezgésszámot jelenti, vagyis azt, hogy percenként hány "ütést" fejt ki a készülék. Ha egy masszázspisztoly maximális fordulatszáma 3400, ez azt jelenti, hogy a masszírozó percenként 3400-szor fejt ki ütést a kezelt területre. Ez az érték leggyakrabban 1800 és 3200 közé esik. Nincs általános képlet arra, hogy kinek és mely izomcsoportra melyik erősség a legoptimálisabb választás. Ezt egyénileg kell kitapasztalni, ezért javasolt először mindenképpen alacsonyabb intenzitásról indulni és fokozatosan növelni a fordulatszámot. A kezelés erősségét még nagyban befolyásolna a vibrációs amplitúdó is. Minél nagyobb ez az érték, annál intenzívebb a masszázsélmény.

EXTRA TIPPEK a vásárlás előtt: Mire érdemes odafigyelni a masszázspisztoly tesztek és vélemények alapján?

Számos masszázspisztoly teszt született az utóbbi időben, amelyek jó támpontot nyújthatnak a vásárlást megelőzően, mivel könnyen összezavarodhatunk attól, hogy az egészen olcsó, néhány ezer forintos modelltől a több tízezer forintos készülékig mindennel találkozhatunk. Felmerül a kérdés, hogy mégis mi alapján válasszunk egy drágább terméket az olcsóbbal szemben? Amire a vásárlás során érdemes odafigyelni, egyrészt a gyártók által a készülékre vállalt garanciaidő. Ha az egy hosszabb, akár a kötelező egy év helyett 2 évre szól, már nyugodtabbak lehetünk, hogy jó helyen járunk. Fontos lehet az akkumulátor üzemideje, azaz, hogy egy feltöltéssel milyen hosszú ideig használhatjuk, ami 3 óra felett már igazán jónak számít. A vásárlást megelőzően győződjünk meg arról is, hogy töltőkábel/adapter is jár készülékhez. A vélemények alapján a technikai paraméterek esetében a termék súlya is meghatározó lehet. Azok, akik kisebb, kompakt készüléket kerestek, úgy nyilatkoztak, hogy a fél kg súlyú vagy az alatti masszázspisztolyok váltak be a legjobban, míg az erősebb masszázst kedvelőknek a nagyobb, masszívabb, akár 1-1,5 kg-os készülékek. A kompakt, hordozható készülékeket első sorban a hölgyek szokták előnyben részesíteni, illetve azok, akik kevésbé masszív izomtömeggel rendelkeznek, illetve nem feltétlenül a legerősebb masszázsra vágynak. A nagyobb, erősebb készülékeket többségében férfiak alkalmazzák előszeretettel, masszívabb izomtömegek rendszeres kezelésére. A fordulatszám és a vibrációs amplitúdó nagysága a masszázs intenzitásáért felelős, és mind a két mérőszám esetében igaz, hogy minél nagyobb, annál erősebb masszázst tesz lehetővé. A fordulatszám maximuma optimális esetben elérheti a 3200 RPM-et is. Fontos szempont lehet még a motor erőssége, tartóssága is, amely esetében két fajtát különböztetünk meg: a nagyobb zajjal járó és gyengébb teljesítményű „brush” technológiás motorokat, illetve a kefe nélküli („brushless) típust, amely tartósabb és erősebb.