FELFEKVÉS (NYOMÁSI FEKÉLY)

Célunk, hogy Ön egy helyen találjon meg mindent, ami segítheti a gyógyulását!

Megfelelő sebkezelés mellett egy szokványos sérülés jellemzően legkésőbb 6-8 héten belül begyógyul. Ehhez ajánljuk termékeinket, kiemelten a Kék Lukács Kék kenőcs ZERO terméket, mely a bőr kiegészítő ápolásával gyorsabb javulás érhető el.

Hétköznapi sérülések: A kisebb, hétköznapi sérüléseket otthon is egyszerűen elláthatjuk, ha ismerjük az alapvető tudnivalókat és kéznél vannak a szükséges eszközök.

Ebben az esetben 3 alapvető lépés szükséges:

  1. Tisztítás, fertőtlenítés: A seb fertőtlenítésére kizárólag olyan speciális sebfertőtlenítő szert (oldat vagy spray) használjunk, amely alkalmas közvetlenül nyílt seben történő alkalmazásra. Ehhez ajánljuk a Stericlens sebtisztító spray 240ml 
  2. Vérzéscsillapítás: A kisebb sérülések, horzsolások illetve vágások esetén enyhe, hajszáleres vérzés lép fel, amely rendszerint magától csillapodik.
  3. Sebvédelem: Legyen szó akár a legkisebb sérülésről, a seb védelmére minden esetben szükség van. A kötszer felszívja a vért és a sebváladékot, védi a sebet a fertőzést forrását jelentő baktériumoktól, piszoktól, és a további sérülésektől. 

Kék Lukács Kék kenőcs ZERO termék használatával a bőr kiegészítő ápolásával gyorsabb javulás érhető el.

Ha a gyógyulás folyamata lelassul vagy teljesen megáll, és a seb két hónap alatt sem gyógyul be illetve nem mutat látható javulást, krónikus sebről beszélünk.

A krónikus sebeket a köznyelvben leggyakrabban fekélynek nevezik, az orvosi szaknyelv az ulcus megnevezést használja. Ezek a sebek jellemzően nem külső hatásra (pld. vágás, égés) alakulnak is, hanem annak következtében, hogy a seb területén valamilyen okból romlik a vérkeringés, a bőrszövetek tápanyag ellátottsága csökken és a bőr „elhal”. A már kialakult fekély gyógyulását a megromlott keringés tovább hátráltatja.

A nehezen gyógyuló sebek, fekélyek problémája a népesség jelentős hányadát érinti, hozzávetőleg minden ötvenedik embert. A szaknyelven krónikus sebnek nevezett tünetek az átlagéletkor emelkedésével és az életmódbeli változásokkal párhuzamosan egyre gyakrabban jelennek meg, de a modern kezelési lehetőségeknek köszönhetőn a gyógyulási kilátások is jobbak.

Fontos kiemelni, hogy a nehezen gyógyuló seb tünet, amely mögött gyakran régóta fennálló betegség húzódik meg. Gyógyulás csak akkor várható, ha nem csak a fekélyt látjuk el, hanem a fennálló alapbetegséget is kezeljük. A krónikus fekélyek kialakulásának hátterében leggyakrabban keringési zavar, azon belül is vénás probléma áll, a lábszárfekélyek mintegy 70%-a vénás eredetű. A cukorbetegség következtében kialakult ér- illetve idegkárosodás szintén gyakran okoz fekélyesedést. Nehezen gyógyuló sebek kialakulásához vezethet emellett a mozgás hiányából fakadó nyomásterhelés, különböző bőrbetegségek, daganatok, és különféle fertőzések is, a kiváltó okok gyakran kombináltan vannak jelen.

  • Lábszárfekély: A lábszáron keletkező krónikus sebek  (fekélyes láb) kialakulásáért leggyakrabban a nem megfelelő keringés tehető felelőssé. Attól függően, hogy a keringési probléma az érrendszer melyik területét érinti, vénás illetve artériás eredetű fekélyről beszélünk. A vénás eredetű lábszárfekély az egyik leggyakoribb krónikus seb világszerte. A vénás keringési elégtelenség  következtében kialakult sebek esetében a kompressziós terápia alkalmazása elengedhetetlen. 
  • Cukorbeteg láb: A cukorbeteg-láb szindróma alatt azt a tünetegyüttest értjük, amely a cukorbetegség következtében a lábon alakul ki. Kialakulásában olyan összetett tényezők játszanak szerepet, mint az idegi károsodás, a csont-és ízületi elváltozások, bőr-és körömbetegségek és a kapcsolódó fertőzés. Az idegi károsodás hatására a láb különösen sérülékennyé válik, egy kisebb sérülés vagy a szűk cipő okozta nyomás is elegendő ahhoz, hogy nehezen gyógyuló seb keletkezzen. A sérülések mélyre hatolhatnak, könnyen elfertőződhetnek.
  • Felfekvés: A felfekvés (nyomási fekély) tartós, változatlan pozícióban történő fekvés vagy ülés során alakul annak következtében, hogy a bőrre és az alatta lévő szövetekre folyamatosan nyomás nehezedik. Kialakulása elsősorban mozgásában korlátozott illetve legyengült, tartósan ágyban fekvő betegeket veszélyezteti. A felfekvések kialakulásához a bőrt érő nyomás, dörzsölés, és nyíróerők együttes hatásaként fellépő iszöveti sérülés vezet. 

Kék Lukács Kék kenőcs ZERO termék használatával a bőr kiegészítő ápolásával gyorsabb javulás érhető el. 

Az AQUACELTM Ag Foam habkötszerek a használati utasításban leírtak alapján mind krónikus, mind akut sebek kezelésére alkalmazhatóak.

Nézet:
Sorrend: