KÖVESSE BLOGUNKAT

Thermál Gyógyvíz Kozmetikumok jótékony hatásai

2024.01.13 22:14

A Thermál Gyógyvíz Kozmetikumok ásványi anyag és nyomelem tartalmuknál fogva előnyösek reumatikus és ízületi-gyulladásos folyamatok csökkentésére. Kiegészítésként ezért gyógyvizes vagy egyéb gyógykezelések mellett is javasolt használatuk, ugyanis fokozzák ezek hatását. A panaszok enyhítése, ápolása mellett neves gyógyfürdők vízéből készített termékeink a testi és lelki harmónia kiteljesítésére is szolgálnak. 

Élvezze a gyógyvíz hatásait!

 

 

 HARKÁNYI GYÓGYVÍZ

Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszínre. Ásványi anyag tartalma literenként több mint 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil-szulfid (COS), amely gáz alakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén-gázzá, amely jellegzetes szagát adja. A bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik a szervezetbe: felszívódása 150-szeres az egyéb kénvegyületekkel (pl. szulfátokkal) szemben. A porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában jut fontos szerephez a szervezetbe jutó kén, amely bizonyítottan be is épül a porcokba.

Kutatások bizonyítják a harkányi gyógyvíz hatásosságát a pikkelysömör (psoriasis) tüneteinek enyhítésére.

 

 HÉVÍZI GYÓGYVÍZ

A legismertebb összetevő a hévízi vízben a radon, melynek a radioaktivitása minimális, a sugárzás mértéke a vizsgálatok szerint a sejtek működésének segít. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Több különböző ásványi anyagot tartalmaz egyedülálló összetételben, melyek a radonnal a bőrbe szívódva hasznosulnak. Kiemelhetjük a kalciumot, a magnéziumot és a vasat, a bikarbonátot, a jódot és a fluoridot, valamint a szulfát és szulfid ionokat. A kalcium a csontok alapvető felépítője, de elengedhetetlen az idegi, izom- és immunfunkciók helyes működéséhez is. A magnézium az idegi funkciók helyes működéséhez, a vas a vérképzéshez nélkülözhetetlen molekula, de a bőr és függelékei is igénylik. A jód a pajzsmirigy működéséhez, így az anyagcsere hormonális szintű irányításához szükséges mikroelem. A fluor a csontok szilárdságához fontos elem, gyulladáscsökkentő hatását pedig pakolásokban is igyekszünk kihasználni. A szulfát és szulfid ionok az ízületek és a bőr fontos alkotói.

Hatóanyagai révén kiemelkedően fontos a kén pótlása az arthrózisos (kopásos) és gyulladásos ízületi betegségek, illetve a pikkelysömörös és ún. seborrheás bőrbetegségben szenvedőknél.

               

HAJDÚSZOBOSZLÓI GYÓGYVÍZ

1925-ben Hajdúszoboszlón mélyfúrás következtében a földből kb. 1100 méter mélységből 75°C-os termálvíz tört elő. Analízisek alapján megállapítást nyert, hogy a termálvíz jódos, brómos, konyhasós, hidrogénkarbonátos.

Dr. Bodnár János, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos Vegytani Intézetének igazgatója így írt a szoboszlói vízről: "Analysisünk szerint a hajdúszoboszlói mélyfúrásból eredő víz alkalikus-jódos-brómos-konyhasós hévíznek minősítendő. Egybevetve a chémiai analysis adatait a víz igen magas hőmérsékletével kimondható, hogy a maga nemében egyedülállónak tekinthetô, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz - a rendelkezésünkre álló analysisek alapján - nem ismeretes."

A vizsgálatok kimutatták, hogy a víz tartalmaz bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom formájában.

Hatóanyagai révén enyhíthetőek vele az ízületi gyulladások, a degeneratív ízületi elváltozások, idegfájdalmak és ideggyulladások, valamint az idült izomfájdalmak.

 

BÜKFÜRDŐI GYÓGYVÍZ

A bükfürdői gyógyvíz 4 kúton keresztül tör a felszínre. Egyedi összetételű, alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú, nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas, literenként több mint 15000 milligramm ásványianyag-tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre.

Hatóanyagai révén a bükifürdői gyógyvíz kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, hatékonyan alkalmazható: meszesedés (spondylosis), porckopás (arthrosis), csontritkulás (osteoporosis), discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus ízületi gyulladás, köszvény, lágyrész-reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, baleseti utókezelés, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén.

A gyógyvizek – magas ásványianyag-tartalmuk miatt – klinikai vizsgálatok után gyógyászati célokat szolgálnak, de ezen túl egészségmegőrző tevékenységeknél, a wellness területen, a medical wellness szolgáltatásoknál is eredményesen alkalmazhatók. Emellett betegségmegelőző és közérzetjavító szerepük is van, ami a mai rohanó világunkban jelentősen felértékelődött.