KÖVESSE BLOGUNKAT

Tóth Zsuzsanna: Cukorbetegek lábápolása Tudjon meg többet "diabéteszes láb" szindróma kialakulásáról

Tóth Zsuzsanna
2024.07.06 17:56

Cukorbetegek lábápolása

Tudjon meg többet "diabéteszes láb" szindróma kialakulásáról és kezeléséről!

A cukorbetegek lábápolásának alternatívái és a "diabéteszes láb" szindróma kialakulása és tünetei

A "diabéteszes láb" szindróma a diabétesz egyik komplex szövődménye, amellyel általában hosszabb ideje fennálló cukorbetegség esetén és tartósan rossz anyagcsere fennállásakor találkozhatunk. Kialakulásának folyamatáról, legjellemzőbb tüneteiről és kezelésének módjáról az alábbiakban olvashat.

A cukorbetegségről

A cukorbetegség a világon az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség, amely során a szervezet nem termel elég inzulint, vagy nem tudja azt kellő mértékben hasznosítani. Ha nincs elegendő inzulin, vagy a sejtek nem megfelelően reagálnak arra, a véráramban túl sok vércukor marad és a vércukorszint az egészséges értéket meghaladóan megemelkedik.

Magyarországon is évről évre nő a cukorbetegek száma, mára közel fél millió magyar érintett. Míg korábban jellemzően az életkor előrehaladtával alakult ki az ún. felnőttkori cukorbetegség, ma már egyre gyakoribb a betegség kialakulásának észlelése gyermek- vagy ifjúkorban.

Cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran csak akkor jár észlelhető tünetekkel, amikor előrehaladott stádiumba lépett. Azonban a kezeletlen, illetve hosszú ideje fennálló betegség számos szövődménnyel járhat: károsíthatja a szervezetet, szívbetegséghez, érelmeszesedéshez, vesebetegséghez, látási problémákhoz és idegkárosodáshoz vezethet, ami végső esetben végtag-amputációval járhat.

A cukorbetegség nem gyógyítható, de megfelelő étrenddel, mozgással, és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel, inzulin-terápiával szinten tartható, a betegség lefolyásának üteme lassítható.

Diabéteszes láb szindróma, a cukorbetegség egyik leggyakoribb súlyos szövődménye

A magas vércukorszint szövődményeként elsősorban a testünket behálózó hajszálerek károsodnak.  Az idegkárosodás a test bármely területén előfordulhat, de leggyakrabban a végtagokat, azon belül is elsősorban a lábfejeket érinti. Mivel a betegség következtében az erek szenzoros működése is károsodhat, így csökkenhet a fájdalomérzet, amely miatt előfordulhat, hogy nem vesszük (időben) észre a keletkező sebeket, sérüléseket- ezért is kiemelten fontos a folyamatos önellenőrzés! Szintén az érkárosodás miatt léphet fel zavar a vérkeringésben is, amely miatt a bőr kiszáradhat, sérülékennyé, repedezetté válhat.

Az idegi károsodás tünetei megfelelő odafigyeléssel korán felismerhetőek, és gondos kezeléssel, rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető a láb állapotának további romlása.

A diabéteszes láb első tüneteihez tartozik a bőr kiszáradása, elsősorban a sarok és lábujjak környékén. Gyakori tünetek ezen felül a gombás fertőzések, száraz vagy elszíneződött bőr a lábon, lábujjdeformitás és sebek, fekélyek megjelenése a talpon.

Az érző idegek károsodásának következtében a fájdalomérzet csökken, érzékkiesés tapasztalható, így a hámsérülések, kisebb-nagyobb sebek, a bőrkeményedések repedései sokáig észrevétlenek maradhatnak. Ezek aztán felülfertőződhetnek, fekélyekké alakulhatnak.

Mindezek miatt kiemelten fontos a cukorbetegek lábának folyamatos ápolása, melyet súlyosabb esetben szakorvos végez.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a "diabéteszes láb" szindróma kialakulását?

  • Legfontosabb a rendszeres vércukorkontroll, minden szövődmény szempontjából
  • Lábak orvos általi vizsgálta, legalább évente egyszer, illetve tapasztalt pedikűrös felkeresése!
  • lábfej bőrének rendszeres puhítása, ápolása, hogy megelőzzük a bőr szárazságát, repedések kialakulását.  (Praktikus lehet egy kerámia sarokreszelő beszerzése is.) Azonban a zsíros krémek használatát kerülni kell!
  • Lábfejek tisztításánál forró víz használatának elkerülése.
  • A talp rendszeres vizsgálata tükörrel, hogy a fájdalomérzet kiesése miatt észrevétlen sebeket is időben felfedezzük.
  • Gondos körömvágás.
  • Bőrkeményedések, tyúkszemek szakszerű ápolása.
  • Szükség esetén bőrfertőtlenítő vagy sebfertőtlenítő használata.
  • mezítlábas járás kerülése.
  • Kényelmes, alacsony sarkú, nagyon jó minőségű cipő viselése. Védő lábbelik, talpbetétek használata szintén ajánlott.
  • Napi legalább fél óra séta és ülő munka esetében is óránként 5 perc lábtorna javasolt, akár cipőben is.

„DiaBalance” gyógytalpbetét

Speciálisan cukorbetegek számára kifejlesztett gyógytalpbetét mindennapos használatra javasolt. Nem csak a diabéteszben szenvedők számára ajánlott, hétköznapi viseletre is alkalmas, kényelmes talpbetét lehet többek között állómunkát végzőknek vagy érzékeny lábúaknak is.

Vivafit „DiaBalance” gyógytalpbetét legnagyobb előnye, hogy a diabéteszben szenvedők lábának védelme érdekében 3 különböző rétegből alakították ki. A belső bélés egy különleges „Plastazote” anyagból készült réteg, mely a testhő hatására felpuhul, átveszi a talp formáját. A nyomáspontok kiegyenlítésével csökkenti a sebek, fekélyek kockázatának kialakulását. A külső, poliuretán habból készült külső réteg rendkívül tartós, ellenálló anyag, mégis kifejezetten rugalmas, hogy megfelelő kényelmet és védelmet biztosítson a lábnak. A sarkon, illetve a talppárna alatt található egy-egy extra rugalmas gélréteg, melyek fő funkciója az ízületek tehermentesítése. A gyógytalpbetét további jellegzetessége, hogy magas peremű sarokággyal rendelkezik, így nyújtva extra védelmet a cukorbetegek érzékeny lábfejének.